Çerez Örnek

Yayın Politikası

Dergi, en yüksek yayın etiği standartlarına bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından müştereken belirlenmiş olan “Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing)”ni (https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing) tam anlamıyla benimsemektedir.

Dergiye değerlendirilmek üzere gönderilen makalelerin, beyan edilen amaç ve kapsamla uyumlu olması gerekmektedir. Yalnızca tüm yazarlarca onaylanmış, daha önce yayımlanmamış ve hâlihazırda başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan çalışmalar hakem değerlendirmesine alınacaktır.

Gönderilmiş bir makalenin yazar listesinde yapılacak her türlü değişiklik (yazar ekleme, çıkarma veya sıralama değişikliği dâhil), daha önce listelenmiş tüm yazarların imzalı ve yazılı onayıyla desteklenmelidir.

Aşağıda sayılan fiiller etik dışı kabul edilmektedir:

  • İntihal (plagiarism),
  • Tekrar yayımlama (duplicate publication),
  • Gerçek yazarın isminin dışlanması ya da olmayan bir yazarın gösterilmesi (sahte ya da gasp edilmiş yazarlık),
  • Veri uydurma ya da tahrif etme (fabrication/falsification),
  • Dilimleme/Salami slicing (bir çalışmanın parçalanarak çok sayıda yayın hâline getirilmesi) veya yinelenen yayın,
  • Telif hakkı ihlali,
  • Çıkar çatışmasının beyan edilmemesi.

Etik ihlali içerdiği tespit edilen çalışmalar, yayımlanmış olsalar dahi, geri çekilir veya yayım sürecinden çıkarılır. Bu politika, yayım sonrası tespit edilen her türlü suistimali de kapsamaktadır.

 

İntihal
Ön değerlendirme sürecini geçen tüm başvurular, iThenticate yazılımı aracılığıyla intihal taramasına tabi tutulur. İntihal veya öz-intihal (self-plagiarism) tespit edilmesi durumunda, yazarlar bilgilendirilir. Editörler, gerekli görmeleri hâlinde, değerlendirme veya üretim sürecinin herhangi bir aşamasında tekrar intihal kontrolü yapma hakkını saklı tutar. Yüksek benzerlik oranı taşıyan makaleler, kabul öncesi veya sonrası fark edilmelerine bakılmaksızın, reddedilebilir. Genel olarak, makale türü ve benzerliğin kaynaklara dağılımı göz önünde bulundurularak, toplam benzerlik oranının %20’yi aşmaması beklenmektedir.

 

Çift Taraflı Kör Hakemlik (Double-Blind Peer Review)

İntihal taramasını geçen ve biçimsel açıdan derginin gerekliliklerini karşılayan çalışmalar; özgünlük, yöntemsel tutarlılık, bilimsel katkı ve dergi kapsamına uygunluk açısından baş editör(ler) tarafından ön incelemeye tabi tutulur. Uygun bulunan çalışmalar, ilgili alanda uzman en az iki ulusal veya uluslararası hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik süreciyle değerlendirilir. Makaleler, hakem önerileri doğrultusunda gerekli düzeltmelerin yapılması şartıyla yayımlanabilir.

  • Önemli Not: Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, yalnızca doktora öğrencileri ve doktora ünvanı almış araştırmacılar tarafından yapılan başvuruları kabul etmektedir. Lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile bu programları tamamlamış kişilerin yer aldığı makaleler değerlendirmeye alınmaz.
  • Ayrıca, bir yazarın dergide ikinci kez makale yayımlayabilmesi için, ilk makalesinin yayımlanmasının üzerinden en az iki yıl (dört sayı) geçmiş olması gerekmektedir.

 

Açık Erişim Politikası

Dergi, açık erişimli bir yayın olup, tüm içeriği kullanıcılar ve bağlı bulundukları kurumlar tarafından ücretsiz olarak erişime sunulmaktadır.

Budapeşte Açık Erişim Girişimi (Budapest Open Access Initiative (BOAI)) ilkeleri doğrultusunda; kullanıcılar, dergide yayımlanan makalelerin tam metinlerini ticari amaç gütmemek kaydıyla, yayınevi ya da yazar(lar)dan önceden izin almaksızın okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, yazdırabilir, tarayabilir veya ilgili metinlere bağlantı verebilir.

Dergide yayımlanan tüm açık erişimli makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı kapsamındadır.

 

Ücret Politikası

Dergiyle ilişkili tüm mali giderler Ege Üniversitesi – Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından karşılanmaktadır.

Bu doğrultuda, yayın sürecinin hiçbir aşamasında yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Dergi, gönderilen, kabul edilen ya da yayımlanan makaleler için makale işlem ücreti (Article Processing Charges – APCs) veya başvuru ücreti almamaktadır.

 

Telif Hakkında

Dergide yayımlanan eserlerin telif hakları yazarlarda saklıdır ve bu eserler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı kapsamında lisanslanmaktadır.

Yazarlar, çalışmalarını göndermekle birlikte, eserlerinin ticari olmayan amaçlarla yayımlanmasına ilişkin münhasır olmayan bir yayım hakkını Yayıncı’ya devretmiş olurlar.

CC BY-NC 4.0 lisansı, ticari olmayan nitelikte olmak kaydıyla, ilgili eserin herhangi bir ortamda sınırsız biçimde kullanılmasına, dağıtılmasına ve çoğaltılmasına izin vermektedir. Ancak bu kullanımda, orijinal esere atıf yapılması zorunludur.

 

Düzeltmeler, Geri Çekmeler ve Endişe Beyanları

Editör, yayımlanmış bir makalede çalışmanın sonuçlarını, yorumlarını veya çıkarımlarını etkilemeyen küçük hataların tespit edilmesi durumunda düzeltme yayımlayabilir.

Ancak, çalışmanın geçerliliğini zedeleyen önemli hatalar veya etik ihlaller tespit edilirse, editör makalenin geri çekilmesini değerlendirme yetkisine sahiptir.

Araştırma veya yayın etiğine ilişkin inandırıcı kanıtların bulunduğu; çalışmanın güvenilirliğinin sorgulandığı ya da yazarların bağlı bulunduğu kurumların soruşturma yürütmediği veya yürütülen soruşturmanın sonuçsuz, taraflı ya da adaletsiz olduğu durumlarda, endişe beyanı (expression of concern) yayımlanabilir.

Dergi; düzeltmeler, geri çekmeler ve endişe beyanlarına ilişkin süreçlerde, Committee on Publication Ethics (COPE) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tarafından belirlenen ilkeleri benimsemektedir.

 

Geri Çekme

Geri çekme gereken durumlarda, dergi COPE tarafından yayımlanan Geri Çekme Rehberini (Retraction Guidelines by COPE) esas alır.

Aşağıdaki durumlarda editör, yayımlanmış bir makaleyi geri çekme hakkını saklı tutar:

  • Bulguların önemli bir hata (örneğin hesaplama ya da deneysel hata), uydurma (örneğin sahte veri) veya manipülasyon (örneğin görsel üzerinde oynama) nedeniyle güvenilir olmadığının açık şekilde ortaya konması,
  • Makalede intihal tespit edilmesi,
  • Eserin daha önce başka bir yerde uygun atıf veya beyan olmaksızın yayımlanmış olması,
  • Makalede yetkisiz olarak kullanılan veri veya materyal bulunması,
  • Telif hakkı ihlali ya da diğer ciddi hukuki sorunların varlığı,
  • Araştırmanın etik dışı olduğunun belirlenmesi,
  • Hakemlik sürecinin manipüle edilmesi veya usulsüz biçimde yürütülmesi,
  • Yazar(lar)ın, editörün değerlendirmesine göre eserin yorumlanmasını veya hakemlik/editoryal süreci önemli ölçüde etkileyecek düzeyde çıkar çatışmasını açıklamamış olması.

Geri çekme durumunda aşağıdaki işlemler uygulanır:

  • Geri çekmeye ilişkin bir açıklama, makale başlığını da içerecek şekilde, derginin bir sonraki sayısında yayımlanır. Bu açıklama, sayfa numarası alır ve içindekiler kısmında yer alır.
  • Çevrim içi sürümde, geri çekme bildirimi ile orijinal makale arasında hiper bağlantı kurulur.
  • Geri çekilen makalenin çevrim içi versiyonunda, okuyuculara geri çekilme bilgisini sunan bir sayfa, makalenin önüne eklenir.
  • Orijinal makale erişime açık kalmakla birlikte, PDF formatında yayımlanan her sayfasına “Geri Çekilmiştir” (Retracted) ibaresi eklenir.

 

Hukuki Nedenlerle Makalenin Kaldırılması

İstisnai durumlarda, ciddi hukukî risklerin söz konusu olduğu hâllerde, bir makalenin tam metni dergiden kaldırılabilir ve yerine bir kaldırılma bildirimi yayımlanır.

Bu durumda, yalnızca makalenin başlığı ve yazarlık bilgisi (metadata) korunur.

Makale kaldırılması aşağıdaki koşullarda gerçekleşebilir:

  • Makalenin, üçüncü tarafların hukuki haklarını ihlal ettiği veya iftira niteliği taşıdığı tespit edilir ve yalnızca geri çekme işlemi yeterli görülmezse,
  • Makale hakkında mahkeme kararı verilmişse ya da hukuki işlem başlatılmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlar mevcutsa,
  • Makale, kamusal sağlık açısından ciddi ve acil risk oluşturuyorsa.

 

Arşiv Politikası

Dergide yayımlanan tüm makalelerin uzun vadeli korunmasını ve kalıcı erişilebilirliğini sağlamak amacıyla, içeriklerin tamamı ulusal dijital arşiv sistemi olarak işlev gören DergiPark platformunda arşivlenmektedir.

Ayrıca, DergiPark, LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe) sistemini desteklemekte olup, dergi içeriğinin dağıtık şekilde toplanması, korunması ve erişime sunulmasını mümkün kılmaktadır.

Yazarlara, yayımlanan makalelerinin nihai PDF versiyonlarını, Open Archives Initiative (https://www.openarchives.org/) standartlarıyla uyumlu açık erişimli dijital arşivlerde kendi imkânlarıyla arşivlemeleri tavsiye edilmektedir.

Yazarların arşivleme sırasında, okuyucuları makalenin dergi web sitesinde yer alan resmî versiyonuna yönlendiren bir bağlantıyı da eklemeleri beklenmektedir.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ